De eerste stap om minder energie te verbruiken: creëer inzicht.

Jouw kantoorgebouw heeft energielabel B, maar in werkelijkheid verbruik je evenveel als een bedrijf met energielabel G. Het komt helaas nog te vaak voor: uit een onderzoek van E-nolis blijkt dat 65% van de kantoorgebouwen in Nederland meer verbruiken dan het energielabel aangeeft. Om hier verandering in te brengen, is inzicht in het energieverbruik van grote toegevoegde waarde. Want hoe kun je besparen op je energieverbruik als je niet weet op welke momenten de energie wordt verbruikt?

Het is niet moeilijk om te achterhalen wat de verbruiken per pand op jaarbasis zijn. Iedere ondernemer krijgt aan het einde van het jaar hiervan een overzicht. Op dat moment kan het voor sommige ondernemers schrikken zijn. De verbruiken zijn soms namelijk hoger zijn dan verwacht. Daarbij laat het jaaroverzicht niet zien waar de pieken in het verbruik zitten.

Tijdlijn = transparantie

Het is dan ook essentieel om inzicht te krijgen in de tijdlijn van je energieverbruik. Waar zitten de pieken? Door te meten waar, waarvoor en wanneer er energie wordt gebruikt, kan er vervolgens gericht bespaard worden. Bijvoorbeeld door slimme schakelschema’s in te stellen voor het opladen van het wagenpark, elektrische vorkheftrucks en de koffieautomaten. Of om de verlichting na werktijd automatisch uit te schakelen. Als alles gelijktijdig oplaadt, is het piekvermogen dat per uur benodigd is namelijk een stuk hoger dan wanneer de energie gespreid kan worden. In de basis gaat het weliswaar over ‘hetzelfde verbruik’, maar bij gespreide energie is er sprake van lagere netwerkkosten.

Niet alleen voor bedrijven met kantoren is een transparant overzicht van de verbruiken erg nuttig. Het is van toegevoegde waarde voor alle organisaties. Stel je voor: je hebt een organisatie met een groot magazijn en je merkt op de energierekening dat, ondanks de verschillende besparingsmaatregelen, de energiekosten niet naar verwachting dalen. Het kan dan zomaar zijn dat je, dankzij het inzicht, erachter komt dat de lampen in het magazijn in de avonduren onnodig branden of dat de computers niet goed zijn afgesloten.

Noodzaak en verplichting

Het is voor bedrijven vanaf een bepaalde omvang niet alleen noodzaak, maar ook een wettelijke verplichting om energiebesparende maatregelen door te voeren.
In januari dit jaar (2018) heeft de regering samen met betrokken partijen, waaronder VNO/NCW, MKB-Nederland en de organisatie van gemeenten VNG, in het Energieakkoord bekendgemaakt dat meer dan 100.000 bedrijven verplicht zijn aangifte te doen. Inzicht biedt een praktische en juiste onderbouwing van de aangifte, omdat het een duidelijk beeld schetst van hoe de tijdlijn van de verbruiken er voorheen uitzag en hoe deze er nu uitziet.

Inzicht = overzicht

Behalve dat je dankzij het inzicht niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij het ontvangen van je jaaroverzicht, helpt inzicht je ook om verschillende businesscases te kunnen beoordelen. Zijn de ledlampen die je een tijd geleden hebt aangeschaft wel zo effectief als bij de aankoop werd beweerd? Met behulp van het inzicht in je verbruiken kun je als ondernemer eenvoudig bijhouden hoeveel de lampen daadwerkelijk aan energie nodig hebben. Zo wordt het beoordelen van businesscases een stuk eenvoudiger en betrouwbaarder. Daarbij kun je dankzij het inzicht ook een betere factuurcontrole uitvoeren. Je weet dan dus precies of datgene wat gefactureerd wordt ook daadwerkelijk klopt.

De technologische revolutie heeft ervoor gezorgd dat de enige printer en de flipchart op de afdeling plaats hebben gemaakt voor digiborden, meerdere printers en andere technologische hoogstandjes. En waar men vroeger elke maandagochtend de meterstand opschreef om zo te analyseren wat de verbruiken waren, is dit niet meer noodzakelijk dankzij de slimme meters.
Een slimme meter wordt ‘slim’ genoemd omdat door middel van een gps-signaal automatisch de verbruiken op een bepaald interval worden doorgestuurd.

Voor de kleinverbruikaansluitingen geldt dat er tot en met 2020 een uitrol is van slimme meters. De uitrol is gratis. Alleen wanneer je een prioriteitsplaatsing van een slimme meter wilt aanvragen, zijn er kosten aan verbonden. Voor grootverbruikaansluitingen geldt alweer een tijd de wettelijke verplichting om een separaat meetdienstcontract af te sluiten. De meter zelf is niet slim, het gaat erom wat je met de informatie doet. Oftewel de data moeten nog in een ‘inzichtmodule’ geplaatst worden en behoeven verdere analyse om tot een overzicht te kunnen komen.

Erkend = eerlijk

Nu zijn er voldoende partijen die inzichtmodules aanbieden. Ons advies is om zoveel mogelijk gebruik te maken van erkende meetdienstpartijen. De meetdienst is een wettelijke verplichting die uitgevoerd moet worden door een erkend meetbedrijf, dus de kosten zijn er toch. Deze meetdiensten bieden nagenoeg hetzelfde als de ‘niet erkende’ meetdiensten. Van oudsher zijn deze erkende meetdienstpartijen gespecialiseerd in het meten van de energieverbruiken.
Ook bieden veel erkende meetdiensten de mogelijkheid om bijvoorbeeld de output door middel van een API of sFTP naar een eigen energieverbruiksmanagement-systeem te sturen. Je kunt ook gebruikmaken van het portaal van de aanbieder zelf. De door Tennet erkende meetbedrijven zijn Anexo, De Netwerkgroep Infra, Enavi, Energie Consult Holland, Fudura, Ingenieursbureau Ebatech, Innax, Joulz, EnergieMeetBedrijf2020 en Kenter.

In de basis bieden alle partijen hetzelfde aan: afhankelijk van het type contract wat afgesloten is, geven deze partijen een overzicht van je verbruiken per maand, per week, per dag, per uur en per kwartier voor zowel elektra als gas. Energie Consult Holland biedt alleen meetdiensten aan voor elektra. Hoewel de kleinverbruikaansluitingen normaliter gratis zijn, is ons advies om ook deze data (veelal tegen een meerprijs) in hetzelfde portaal te laten ontsluiten. Hierdoor is er een totaaloverzicht van alle klein- en grootverbruikaansluitingen aanwezig, waardoor er nog gemakkelijk inzicht te behouden is.
Bij AS Zakelijk werken wij het liefst samen met Kenter. We hebben dit bedrijf leren kennen als een partij met korte lijnen en wij hebben ervaren dat vanuit Kenter altijd mee wordt gedacht om de klant optimaal te bedienen.

Energiemonitoring en voordelen

Inzicht via monitoring heeft meerdere voordelen.
Vijf belangrijke:

  • Je hebt inzicht in je elektriciteits- en gasverbruik. Dit wordt in grafieken en cijfers weergegeven.
  • Je hebt een compleet overzicht van je energiekosten. Zo weet je dus wat een dag of een uur aan energieverbruik heeft gekost.
  • Je kunt het sluimerverbruik achterhalen en terugdringen. Ook al verwacht je het niet, in de daluren verbruiken sommige organisaties stiekem toch best veel stroom.
  • Je kunt scherper inkopen omdat je precies weet wanneer je hoeveel volume (stroom en/of gas) nodig hebt.
  • Je netwerkkosten kunnen eventueel omlaag gaan, omdat de piekverbruiken worden gemonitord (kW-Max, gecontracteerd vermogen). Met behulp van het inzicht op deze punten kan er eventueel een verzoek ingediend worden voor het verlagen van de kW-max en/of het gecontracteerd vermogen.

Zoals de titel al zegt, de eerste stap om minder energie te verbruiken: creëer inzicht.