Tijd = geld, ook bij het inkopen van energie.

Het is een cliché dat tijd geld kost, maar het klopt veelal wel. Zo ook bij het strategisch inkopen van energie. Het inkopen van energie is vooral gebaseerd op emotie en heeft daarom veel overeenkomsten met de handel in aandelen: het blijft het een gok. Afhankelijk van het risico dat een ondernemer wil lopen, kijken wij naar de beste manier om de energie in te kopen. Ik hoor je nu denken: risico? Ja, risico. De energiemarkt gaat op en neer. Op het juiste moment inkopen is hierin cruciaal. Maar hoe wordt dit juiste moment bepaald?

In de aandelenwereld zijn tussenpersonen niet weg te denken. Waarom zou je dan niet voor de inkoop van energie een professional inschakelen? Een professional kan jou namelijk helpen bij het maken van belangrijke conclusies, zoals of jij het best een vast of flexibel contract kunt nemen. Als jij in de kosten van het stroom en gas zekerheid zoekt, past een vaste prijspropositie het beste bij jou. Deze is financieel niet altijd het voordeligst, maar je weet wel waar je voor de looptijd van het contract aan toe bent.

Volume

Voor de inkoop van energie is volume leidend. Een voorbeeld: een ondernemer heeft ons gevraagd om voor het jaar 2022 in te kopen. Op 19 maart 2018 stond de markt op een inkoopprijs van € 39,3490 per MWh. Een maand later (16 april 2018) is de kostprijs voor ‘dezelfde’ energie € 43,3190. Voor een ondernemer met een energieverbruik van 50 MWh (50.000 kWh) op jaarbasis scheelt dit toch al snel € 200,00 per jaar. Voer de rekensom maar eens voor jezelf uit. Kan een tussenpersoon voor jou van toegevoegde waarde zijn?

De cowboys

Hoewel een tussenpersoon vaak al langer in de branche actief is en de energiemarkt door en door kent om jou als ondernemer te helpen, komt het helaas dikwijls voor dat een tussenpartij puur voor eigen gewin gaat. Wij noemen deze tussenpartijen de cowboys van de markt.

Helaas komen cowboys niet met een paard het terrein oprijden, hun pistolen klaar in de aanslag om toe te slaan, zoals het vroeger in het Wilde Westen gebeurde. Over het algemeen zien zij er verzorgd uit, spreken zij goed Nederlands en lijken zij echt het beste met jou voor te hebben. Waaraan kun je ze dan wel herkennen?

Herkenningspunten

  1. veelal van tevoren roepen dat ze precies weten bij welke leverancier jij nu zit en hoeveel je nu betaalt. Dit is privacydata. Alleen als een energieleverancier specifiek vraagt om klanten te verlengen, kan deze informatie gedeeld zijn. Kanttekening: wanneer een tussenpersoon gevraagd wordt om voor een energieleverancier te verlengen, mag hij geen aanbod op tafel leggen van een andere leverancier.
  2. zonder ook maar in gesprek te zijn geweest met jou garanderen zij dat zij een bepaald percentage kunnen besparen op jouw energierekening;
  3. de tarieven vaak wel communiceren, maar informatie over het vastrecht niet. (Hierin zit veelal een groot gedeelte van hun eigen marge in verdisconteerd);
  4. liever gisteren al een handtekening hadden voor de aanbieding in plaats van dat alles eerst rustig wordt uitgezocht;
  5. in de opening van hun verhaal veel informatie aanhalen om tot een gesprek te komen. Deze informatie heeft echter vaak niets met energie te maken.

Punt 5 is met name uitgebreid aan bod gekomen in een uitzending van het programma Radar van AVROTROS. In deze uitzending is aandacht besteed aan de zogeheten cowboys binnen de energiebranche. Het programma heeft toentertijd meerdere klachten binnengekregen over een bemiddelingsbureau dat zakelijke energiecontracten aanbiedt. De desbetreffende klanten van deze intermediair voelen zich bedonderd.
De verkopers stelden zich regelmatig aan de deur voor als medewerkers van de Kamer van Koophandel (KvK) die de ondernemers goedkopere energiecontracten aan kwamen bieden. Al deze mooie verkooppraatjes bleken uiteindelijk niet helemaal waar te zijn. De intermediair is helemaal geen onderdeel van de KvK. Bovendien waren de klanten achteraf veelal duurder uit dan afgesproken. Om onder het dure energiecontract uit te komen, moesten de klanten een boete te betalen van meer dan € 1.000,-. Kortom: deze intermediair gaat voor het snelle geld. Klik hier om de uitzending zelf te bekijken.

Zelf inkopen?

Niet alleen grootverbruikers, maar ook kleinverbruikers kiezen er vaak voor om een professional in de arm te nemen. Kijk bijvoorbeeld naar het portfolio van AS Zakelijk. De kleinverbruikers die voor ons hebben gekozen, hebben dit vooral gedaan door onze werkwijze om tot de juiste inkoopstrategie te komen. Een onderdeel hiervan is de Energiecheck, die overigens al eerder in een blog werd genoemd. Bij ons duurt dit uitzoekwerk meestal 2 weken. Dit traject kan daarbij afhankelijk zijn van de medewerking van een energieleverancier, netbeheerder of andere partijen die iets weten over je energierekening. Overige tussenpartijen zitten vaak ook tegen die 2 weken aan, slechts enkele doen er langer over.

Het kan altijd sneller natuurlijk. Maar de vraag is: wil je dat ook echt? Er kunnen een aantal adders onder het gras zitten die jou als ondernemer veel geld kunnen kosten. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je wordt geconfronteerd met een boete wegens contractbreuk, omdat het contract toch langer doorliep dan aanvankelijk gedacht. Het uitzoekwerk is dan ook essentieel om dit te kunnen voorkomen en dat kost nu eenmaal tijd.

Als ondernemer is het daarnaast ook belangrijk om te weten dat een intermediair jou niet altijd kan verzekeren van een goedkopere prijs. Als een intermediair dit wel systematisch blijft roepen, adviseren wij jou om te vragen naar het bewijs. Harde cijfers en marktrapporten. Want als wij nu een blik werpen op de situatie waarin de energiemarkt zich op dit moment bevindt, is het overduidelijk dat de markt erg is gestegen en de prijzen relatief hoog staan. Op 23 mei 2018 stond de markt voor het kalenderjaar 2019 op maar liefst € 49,2473. Dus als je nu een prijs betaalt van € 41,00 per MWh (inclusief de opslagkosten van de leverancier) en jij kunt wachten met inkopen, luidt ons advies: doen! Want wij verwachten niet dat het op korte termijn gaat veranderen. Dit is iets waar wij als intermediair altijd eerlijk en transparant over zijn tegen onze klanten.

Besparen

Als je tijd, hoofdpijn en geld wil besparen kan het handig zijn om een intermediair in te schakelen. Je zult vast denken: maar die moet ik dan toch ook betalen? Klopt. Maar dit gebeurt meestal indirect. Wij worden bijvoorbeeld door de energieleveranciers zelf betaald. De tarieven die wij presenteren zijn altijd inclusief onze advieskosten. Dit is eigenlijk precies hetzelfde als wat de meeste tussenpartijen doen, alleen zijn wij er eerlijk over.

Overweeg je om een professional in te schakelen? Dan adviseren wij je om te letten op de volgende punten:

  • Wat zijn de kleine lettertjes in de volmacht die jij als ondernemer dient te ondertekenen?
  • Houdt de intermediair zich bezig met innovatie op het gebied van duurzame energieoplossingen?
  • Is de intermediair wel écht onafhankelijk? Of heeft deze slechts 1 product (1 energieleverancier)?
  • Waaruit bestaan de kosten voor de diensten van de intermediair?

Tijd = geld.
Wacht niet al te lang met het inschakelen van een professional.