EAN-2-EAN

Naast de besparings- en opwekmogelijkheden hebben wij een nieuwe dienst om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. EAN-2-EAN, oftewel peer-2-peerlevering, maakt het mogelijk dat ondernemers deel uit kunnen maken van de energietransitie. Wij zijn van mening dat ondernemingen niet alleen energie hoeven te verbruiken, maar ook duidelijk een functie kunnen hebben in de levering van energie aan zichzelf en anderen. Op deze manier vormen ze een katalysator voor het landelijke verduurzamingsproces.

EAN-2-EAN: de peer 2 succes

Heb je er ooit over nagedacht om het overschot van jouw eigen duurzaam opgewekte stroom aan al jouw bedrijfspanden te leveren? Met EAN-2-EAN (peer-2-peerlevering) is dit mogelijk. Jouw bedrijf kan op deze manier, afhankelijk van het budget, geheel zelfvoorzienend worden op het gebied van stroom.

Heb jij zonnepanelen op jouw dak en bestaat jouw bedrijf uit meerdere panden? Dan ziet jouw huidige situatie er hoogstwaarschijnlijk zo uit:

Zonder EAN-2-EAN

Het dak van pand A ligt vol met zonnepanelen. De nettoteruglevering moet je aan jouw energieleverancier of op de centrale markt verkopen. Over het teruglevertarief betaal je indirect marge aan de leverancier.

Op het dak van locatie B en C liggen geen zonnepanelen. Het overschot van pand A is in principe voldoende om ook deze panden te voorzien van de door jou opgewekte energie. Je moet de energie voor pand B en C echter inkopen bij een energieleverancier, waarover je weer een marge aan de energieleverancier afstaat.

Met EAN-2-EAN

Jouw toekomstsituatie ziet er gelukkig een stuk winstgevender uit. Met behulp van EAN-2-EAN lever je het overschot van jouw duurzaam opgewekte energie terug aan jouw eigen panden. Het overschot wordt dus ook geleverd aan locatie B en/of C, die niet van zonnepanelen zijn voorzien. Ook kun jij de nettoteruglevering aan bijvoorbeeld personeelsleden, collega’s of zakelijke relaties leveren. Ook als jouw onderneming niet uit meerdere panden bestaat, is peer-2-peerlevering aan anderen mogelijk. Je bent op deze manier een schakel in hun verduurzamingsproces.

Daarnaast haal je door middel van EAN-2-EAN het maximale rendement uit jouw investering. Binnen het beschikbare budget kun jij zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden op het gebied van stroom.

In eigen hand

Als er voor de opwek alleen gewerkt wordt met zonnepanelen, zal er altijd nog moeten worden bijgekocht. De lampen die ’s avonds aangaan verbruiken stroom. Met onze dienst EAN-2-EAN ben jij niet verplicht om jouw benodigde stroom in te kopen bij dezelfde energieleverancier. AS Zakelijk zorgt (als energieleverancier) voor de afhandeling van de peer-2-peerlevering. Afhankelijk van de gewenste inkoopstrategie kunnen wij deze energie direct op de centrale markten inkopen of bij een traditionele energieleverancier. Door middel van bijvoorbeeld een baseloadcontract (langetermijncontract). Jij bepaalt dus gedeeltelijk zelf de marges. Zo heb jij de winsten van jouw investering in eigen hand.

Overheidsheffingen

We krijgen geregeld de vraag of ondernemers die peer-2-peer leveren nog wel de overheidsheffingen en netbeheerderskosten moeten betalen. Het antwoord is ja. Omdat jouw stroom via het energienetwerk verplaatst wordt, betaal jij altijd netwerkkosten. Deze kosten worden onder andere gebruikt voor het onderhoud van het energienetwerk. Bij overheidsheffingen moet je denken aan de opslag duurzame energie (ODE), btw en energiebelasting.

Advies

Heb jij ook nettoteruglevering van jouw duurzaam opgewekte stroom en wil je weten wat de mogelijkheden zijn van peer-2-peerlevering? Neem contact op met Lars Lemmens via lars@as-zakelijk.nl of +31 (0)6 15 28 24 88.

EAN-2-EAN, omdat het kan…