Ledverlichting

Onzuinige lichtbronnen worden gefaseerd uit de markt gehaald. Led is een praktische keuze om te verduurzamen. Met de juiste ledverlichting is de investering vrij snel terugverdiend. Je bespaart direct op je energieverbruik en hebt meteen ook de meest geschikte verlichting. Led wordt steeds meer een verplichting. De strakste aanbiedingen en scherpste offertes worden losgelaten op ondernemend Nederland. Dit veroorzaakt het risico dat je ledlampen aanschaft die geen goede kwaliteit hebben of subsidies misloopt. Of dat er met standaardcijfers gerekend wordt in plaats van met eerlijke cijfers. Wij hebben het allemaal voorbij zien komen.

Verlichting een verplichting

Het valt ons op dat er nog gasontladingslampen in veel bedrijfshallen hangen. Deze lampen zijn al gauw 400 watt. Gelukkig zijn deze goed te vervangen door andere lampen die vaak al snel een besparing van 50 procent opleveren. Aangezien voor veel ondernemers een energielabel C in 2023 verplicht is en ze medio 2019 moeten voldoen aan de informatieplicht energiebesparing, is het van belang om nu al de mogelijkheden in kaart te brengen.

Een lichtplan voor jouw ver(p)lichting

Om te bepalen welke ledverlichting het best past binnen het budget, de functie en de styling, stelt onze verlichtingsadviseur een lichtplan op om de effecten van de verlichting te visualiseren. Door inzicht te krijgen in zaken als het verbruik, de duurzaamheidsambities en de beschikbare subsidies, kun je op zoveel mogelijk natuurlijke momenten de verduurzaming inplannen. Je hebt direct inzichtelijk voor welke stimuleringsregelingen je in aanmerking komt (MIA, Vamil, EIA), welke verlichting het meest effectief is, hoeveel je bespaart, wat de investering gaat kosten en wat de terugverdientijd is.

Ledverlichting voorbeeld lichtplan AS Zakelijk

Niemand wil zijn lampen vervangen als ze niet zo lang geleden zijn aangeschaft. Uiteraard is nu vervangen direct kostenbesparend, houd er wel rekening mee dat de afschrijving van de oude lampen in een keer moet gebeuren. Wanneer blijkt dat zich over drie jaar weer een natuurlijk moment aandient voor het vervangen van de verlichting, kun je op basis van de uitkomsten bepalen om op dat moment over te gaan.

Ammoniakbestendig, slagvast of kleurstelling?

De functie van de ruimte is erg van belang. De juiste verlichting stimuleert de juiste sfeer in ruimtes als showrooms, restaurants of leslokalen. Voor bepaalde stallen heb je ammoniakbestendige en slagvaste verlichting nodig, kippenboeren hebben meer baat bij een bepaalde kleurstelling vanwege pikgedrag en de industriële sector vraagt eerder om lampen met een hoge lichtopbrengst. Om een betere impressie te geven van de verlichting in de desbetreffende ruimte, zijn proefopstellingen mogelijk.

Lemmers Zaadhandel

Let op je ledofferte!

Niet alle ledoffertes worden even eerlijk berekend. De belangrijkste aandachtspunten.


De juiste berekening voor ledverlichting

Voor het berekenen van de besparing en terugverdientijd neem je de juiste staffel voor de energiebelasting en opslag duurzame energie. Bij een verbruik op jaarbasis van meer dan 50.000 kWh is de prijs waarmee gerekend moet worden geen 18 eurocent, maar veelal tussen de 8 en 10 eurocent. Dit betekent nagenoeg automatisch een verdubbeling van de terugverdientijd in de businesscase.


Ledverlichting AS Zakelijk verlichtingsspecialist John Lensen

Wil je een eerlijke businesscase laten berekenen? Neem dan contact op met onze specialist op het gebied van ledverlichting, John Lensen via john@as-zakelijk.nl  of +31 (0)6 15 30 71 37.