WKK (warmtekrachtkoppeling)

WKK is een afkorting voor het woord warmtekrachtkoppeling. Bij een warmtekrachtkoppeling wordt met behulp van een motor de warmte tegelijkertijd met de elektriciteit geproduceerd. De motor maakt gebruik van slechts één soort brandstof. Dit kan een fossiele brandstof zijn zoals stookolie of aardgas, maar dit kan ook een hernieuwbare brandstof zijn zoals biogas of biomassa.

Grote warmtebehoefte

Deze techniek wordt met name gebruikt voor gebouwen met een grote warmtebehoefte. Denk hierbij aan ziekenhuizen, universiteiten, tuinbouwbedrijven en bejaardencentra.

Een warmtekrachtkoppeling werkt heel eenvoudig. De fossiele of hernieuwbare brandstof zorgt ervoor dat de motor draait. Dit kan via een aantal verschillende technieken. Denk hierbij aan een gastribune, een stroomtribune, een stirlingmotor of een inwendige verbrandingsmotor. Doordat de motor de altenator in beweging zet, wordt de elektriciteit opgewekt. De beweging van de altenator zorgt tevens voor warmte. Ondertussen wordt de altenator verkoeld aan de hand van koelvloeistof.

Om warm water te produceren voor de verwarming of dergelijke wordt er een warmtewisselaar ingezet. Deze recupereert namelijk de warmte uit de koelvloeistof. Daarnaast wordt tevens de warmte uit de verbrandingsgassen opgevangen via een condensatie en gebruikt om warmte te produceren.

De voordelen

  • lagere brandstofverbruik
  • minder CO2-uitstoot
  • een lagere energiefactuur