WKO (warmte- en koudeopslag)

Warmte- en koudeopslag WKO is een techniek om energie als warmte of koude in de bodem op te slaan. Op deze manier kun je panden verwarmen of koelen. Vaak worden nog conventionele compressiekoelmachines gebruikt, maar die vreten meestal veel energie. Ook in de tuinbouw wordt energiebesparing via WKO’s steeds meer toegepast.

Grondwater

Energie wordt in de vorm van warmte en koude opgeslagen. Hiervoor wordt grondwater uit de omgeving van de locatie gebruikt. Op deze manier kan met warm weer het koude water uit de aardbodem worden gehaald, waarmee een bedrijfspand gekoeld kan worden. Het water in de ruimten van het pand wordt beetje bij beetje warmer. Dat water kan weer in de aardbodem worden gepompt en tijdens de koude maanden  worden gebruikt om de vertrekken te verwarmen. Een warmtepomp zorgt er weliswaar voor dat het water uiteindelijk op de goede temperatuur komt, toch is er tot circa 50 procent aan energie te besparen  wanneer je van een WKO gebruikmaakt. Tijdens de warmere maanden is deze manier van verkoeling in nog hogere mate energiebesparend, in veel gevallen zelf bijna volledig.

Geschikte grond

Niet iedereen kan echter gebruikmaken van deze energiebesparende oplossing. De grond dient aan verschillende eisen te voldoen.

Uitgebreide informatie vanuit de overheid kun je hier vinden.